Stick inte huvudet i sanden som en struts

För att kunna lösa ekonomiska bekymmer är det nödvändigt att öppna alla kuvert för att kunna få en överblick över situationen. Det är faktiskt värre att samla kuverten på hög än att ta tag i det. Så fort du har kontroll över situationen känns det bättre, tro det eller ej, och det blir lättare att jobba mot målet att sänka kostnaderna genom att samla ihop många smålån till ett eller flera större.

Om läget är mycket akut kan det vara bra att börja med kortfristiga lån som t.ex. Risicum med upp till 90 dagars återbetalningstid för att förhindra att inkassokrav går till kronofogden. Under tiden hinner du reda ut saker och sälja prylar via Blocket och andra ställen och på så sätt få in pengar.

Steg ett är alltså att få överblick över situationen. Sätt dig sedan att skriv upp alla skulder, vad de kostar i månaden samt ränta och inkomster. Glöm inte barnbidrag, bostadsbidrag och liknande inkomster.

Är pengarna slut en vecka efter löning? Hur mycket minus går du per månad? Kan du dra ner på något? Kan du öka inkomsterna på något sätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *